http://addthis.com/
Share |

PUHEENJOHTAJALTA

0ACA7A4B-FCCC-4E9D-BE15-0DBF5E0E411A.jpegTuunaansaari 27.12.2020

                  

Arvoisat lukijat!

 

Joulu on ohi ja lähestymme vuoden 2020 loppua. Vuoden vaihteeseen on enää muutama päivä.                Mennyt vuosi on ollut haasteellinen maailman laajuisesti ja näyttää siltä, etteivät haasteet lopu vielä vuoden vaihtuessakaan. Olemme tottuneet siihen, että ongelmat ovat ohi meneviä ja ratkaistavissa. Koronasta ei kukaan osaa vielä sanoa, että mihin se johtaa. Saammeko rokotteen, jolla saadaan virus kuriin vai jatkaako virus muuntumisen kautta ongelmaa edelleen.

Savonlinnan kaupungin hallinnossa on tapahtunut paljon. Sote lakiluonnokseen haimme päätöstä kesän aikana. Valtuuston aikaisempia päätöksiä kunnioittaen me demarit olimme Pohjois-Savoon suuntaamisen kannalla. Kaupungilla valmistelu suuntautui voimakkaasti Keskustan tahdon mukaisesti Etelä-Savoon painottuen, vaikka jo vuodelta 2015 on olemassa kaupunginvaltuuston päätös Pohjois-Savoon suuntaamisesta. On ikävää, että poliittisen ohjailun annetaan voimakkaasti vaikuttaa asioiden valmistelussa. Keskusta teki kaikkensa estääkseen Itä-Savon suuntaamisen Pohjois-Savoon ja näin päätökset ovat heidän mielensä mukaiset. Pohjois-Savoon vietiin viestiä, ettei Itä-Savon kuntien tahtoa tule missään tapauksessa ottaa huomioon.

Odotimme kuitenkin päätöstä luottavaisin mielin Marinin hallitukselta. Itä-Savon kuntien tahtotila jäi huomioimatta ja kuntien lausunnot heitettiin romukoppaan. Keskustan voimakkaalla vastustuksella oli niin painava merkitys, että meitä ei kuunneltu. Heidän oikuttelunsa hallituksen kaatamisella oli mielestäni halpamaista peliä Itä-Savon kuntien asukkaiden sote palveluiden suhteen. Elämme edelleenkin epävarmuudessa ja se jatkuu, sillä mikään ei tule pelastamaan Savonlinnan keskussairaalan yhteispäivystystä Etelä-Savossa. Etelä-Savossa ei riitä kantokyky kahdelle päivystävälle sairaalalle, kun rahoitusta ei tulla saamaan lisää. Lääkäreiden saatavuus on iso ongelma ja tämän hoitamiseen ei myöskään Etelä-Savossa ole keinoja. Itä-Savon sairaanhoitopiiri on tuonut voimakkaasti esille lääkärien saatavuus ongelman, mutta kaupunkia se ei tunnu häiritsevän vaan muut seikat ajavat yli tämänkin ongelman vakavuuden. Nyt ajetaan sitovia päätöksiä nopeasti kaupunginvaltuustolta Etelä-Savon hyvinvointialueeseen. Tätä päätöstä Keskusta on ajanut ja ajaa erittäin voimakkaasti. Itse olen kyseenalaistanut valtuustolle valmisteltua esitystä ja sen hyväksymistä, koska kaupunginhallituksen ohjauksella neuvotteluja voisi ja tulisikin ensin käydä. Kys yhteistyötä on romutettu näillä valmisteluilla ja romutetaan lisää valtuustoon tulevilla sitovilla päätöksillä.

Työ minkä teimme yhteispäivystyksen säilymiseksi oli mittava. Sairaanhoitopiiri toimi aktiivisesti mukana ja vielä tämän vuoden loppupuolella päätöksen jälkeenkin ovat tehneet töitä ja yrittäneet tehdä kaikkensa sairaalan säilymisen eteen. Savonlinnan kaupungilta ei ole yhteistyökykyä löytynyt, vaan Itä-Savon Sairaanhoitopiirin johtoa ja hallintoa on syytelty milloin mistäkin. Ylimääräisiin neuvotteluihin, joita kaupunki on käynyt ei kutsua ole mennyt sairaanhoitopiirille. Savonlinnan kaupungin järjestämiin ylimääräisiin neuvotteluihin jätettiin kutsumatta myös kaupunginhallituksen ohjaavan päätöksen mukaisesti kaupunginvaltuuston ja hallituksen puheenjohtajistot. Toimittiin kaupunginhallituksen ohjaavan päätöksen vastaisesti. Ylimääräisiä neuvotteluja kävivät kaupunginjohtaja, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Neuvotteluihin jätettiin kutsumatta kuntalaisten vaaleilla valitsemat keskeiset luottamushenkilöt.

On valitettavaa, että näin isossa asiassa joka koskettaa kaikkia kuntalaisia jätetään huomioimatta seikat joilla on olennainen merkitys kuntalaisten tulevaisuuden palveluiden saatavuuteen. 

Keskustan paikallinen kaupunginvaltuustoryhmän puheenjohtaja on toiminut häikäilemättömästi syyllistäen muita ja tekemällä jatkuvaa mustamaalaamista muiden ryhmien kantoja arvostellen ja syytellen ryhmien päätöksentekijöitä. En itse ole koskaan aikaisemmin kokenut vastaavaa maalittamista. Se tuntuu erittäin vastenmieliseltä, jopa epärehelliseltä toiminnalta. Valtuustokausi on menty ilman yhteisiä näkemyksiä ja neuvotteluita. On pidetty vain Keskustan valtuustoryhmän kuulemistilaisuus. Ryhmien valtuutettujen tekemiä esityksiä on paheksittu syytellen heitä Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtajan toimesta. Jokaisella valtuutetulla on oikeus tehdä esityksiä ja niihin ei tarvita kenenkään lupaa, joten tämä kaikki on ihmetyttänyt itseäni suuresti ja toki muutkin ovat sen huomioineet.

Kahdeksan miljoonan säästötavoitteen asettaminen oli todellakin iso suihku Itä-Savon sairaanhoitopiirin niskoille. He ovatkin todenneet sen olevan mahdoton tavoite. Voi olla, että säästöjen myötä meiltä häviävät viimeisetkin lähipalvelut, terveysasemat ja kaikesta siitä saamme kiittää Savonlinnan kaupunginvaltuuston enemmistöä. Kaikki Savonlinnalaiset eivät todellakaan asu Olavinkadun varrella, joten olisi hyvä huomioida lähipalveluiden tarve myös muualla kaupungin alueella.

Kaupunginvaltuustolle tullut aloite kaupunginjohtajan luottamuksen selvityksestä sai valtuutettuja taakseen huomattavan määrän, joten luottamuksen vaje on suuri ja sitä ei voi rakentaa pelkällä äänestyksellä. Mitä kaikkea tapahtuu ja on tapahtunut jää selvittämättä, mutta ei unohduksiin.

Arvoisat lukijat olen jättämässä Savonlinnan Demareiden puheenjohtajuuden ja tämä on viimeinen kirjoitukseni puheenjohtajana. Kiitokset kaikille lukijoille ja yhteistyötä tehneille. Työ yhteisten asioiden puolesta jatkuu.

Kuntavaalit 2021 lähestyvät, joten nyt on hyvä miettiä omaa ehdokkuutta vaaleissa. Me demarit olemme sitoutuneet kehittämään kaupunkiamme ja myös sen kaupunginosia. Tarvitsemme näkemystä siihen työhön, joten juuri sinä voit olla henkilö jonka haluamme joukkoomme. Ilmoittaudu ehdokkaaksi!

 

Hyvää vuoden loppua ja kaikkea hyvää vuodelle 2021!

 

Pidetään yhteyttä.

Eija Stenberg

puheenjohtaja

MAAILMAA VOI MUUTTAA.

TARVITAAN VAIN ROHKEITA IHMISIÄ.

vanhuspoliit_thumb.png