Laine: Kansan kannattaa omistaa sähkölaitokset - lainaakin se saa lähes nollakorolla

12.10.2016

Kaupunginhallitus esittää yksimielisesti ensi maanantaina kokoontuvalle kaupunginvaltuustolle, että Savonlinna lunastaisi 7,7 miljoonalla eurolla sähköyhtiön osakkeita, jotka Vapo Oy on myynyt Etelä-Savon Energia Oy:lle.

— Kannattaa säilyttää julkisessa omistuksessa sähköyhtiöt, vesilaitokset ja muut, joilla on monopoliasema. Suur-Savon Sähköllä on tällä alueella monopoli sähköverkkoon, Laine sanoo.

Etelä-Savon Energia ei ole yksityinen yhtiö, vaan Mikkelin kaupunki omistaa sen kokonaan.

— Savonlinnan kaupunki on ollut luotettava omistaja, Laine kuittaa viitaten kahdeksan vuoden takaisiin fuusiosuunnitelmiin, joissa maakunnallisen energiayhtiön omistajaksi olisi kolmanneksen osuudella tullut kansainvälinen pörssiyhtiö E.ON.

— E.ON suunnitteli saavansa sijoittamansa pääoman seitsemässä vuodessa takaisin korottamalla siirtohinnat tappiin, Laine sanoo.

Fuusio ja yksityiselle myyminen peruuntui sittemmin.

Taloudellista riskiä sähköosakkeiden lunastamisessa ei Laineen mukaan ole. Kaupunki saa lainaa käytännössä nollakorolla. Sähköosakekauppa ei horjuta myöskään kaupungin tasetta tai omavaraisuusastetta, koska sähköosakkeet on kirjattu pysyviin vastaaviin, joita ei ole tarkoitus realisoida.

Suur-Savon Sähkön osakkeen arvo on määritelty noin 4 000 euroon. Lunastushinta on 3 750 euroa.

03.04.2018PALVELUPISTETTÄ TULEE KEHITTÄÄ, EI SIIRTÄÄ
27.11.2017EI TOIMINNASSA OLEVIEN SOTE-KIINTEISTÖJEN MYYNNILLE!
06.05.2017Kymäläinen: Jokaisella oikeus työhön ? hallitus unohtanut Savonlinnan kompensaatiot
12.10.2016Laine: Kansan kannattaa omistaa sähkölaitokset - lainaakin se saa lähes nollakorolla